Fauré Requiem

flyer requiemfauretobeOok komend jaar voert Toonkunst Winterswijk in de herdenkingstijd een Requiem uit  in de Oude Helenakerk in Aalten.

Op 15 november 2015  zal het Requiem van Fauré ten gehore worden gebracht onder leiding van Theo Tobé.

De solisten zijn sopraan Janieke Mollenhorst en bariton Arash Roozbehi. Janieke Mollenhorst bespeelt ook het harmonium. Het koor wordt begeleid door een ensemble bestaande uit harp (Annegreet Rouw), viool (Miriam van Dixhoorn ), cello (Benno Rickert) en contrabas (Wilton Jongmans).

De toegang is gratis, maar bij de uitgang wordt gevraagd om een vrije gift.

Gabriel Fauré componeerde zijn Requiem in d mineur tussen 1877 en 1890. Het Requiem is Faurés bekendste langere werk. De beroemdste stukken uit het Requiem zijn de Baritonsolo Libera Me en de sopraanaria Pie Jesu.

Geschiedenis

faureDe reden waarom Fauré het werk heeft gecomponeerd is niet bekend. Een mogelijke aanleiding kan de dood van zijn vader in 1885 zijn, en de dood van zijn moeder twee jaar later op oudejaarsavond 1887. Desalniettemin was Fauré al met het werk begonnen toen zijn moeder overleed. Fauré zei later over de reden tot componeren: “ik heb het nergens voor gecomponeerd… gewoon voor het plezier, als u me dat toelaat te zeggen!”

Het eerst geschreven deel is het Libera Me, dat als een losstaand werk werd gecomponeerd in 1877.

In het daaropvolgende jaar componeerde hij de eerste versie van het Requiem, welke hij Un Petit Requiem noemde. De eerste versie bestond uit vijf delen (Introitus et Kyrie, Sanctus, Pie Jesu, Agnus Dei en In Paradisum), maar bevatte nog niet het Libera Me. De eerste versie werd op 16 januari 1888 in La Madeleine te Parijs uitgevoerd. Fauré dirigeerde de uitvoering zelf. Het stuk werd opgedragen ter nagedachtenis aan de architect Joseph La Soufaché.

In 1889 werd het Hostias toegevoegd aan het Offertorium. Een jaar later werd het Offertorium verder uitgebreid en werd het Libera Me aan het Requiem toegevoegd. Deze tweede versie, voor kamerorkest, ging op 21 januari 1893 in première, ook in de Madeleine in Parijs met Fauré zelf als dirigent.

Tussen 1899 en 1900 werd het Requiem bewerkt voor een compleet orkest. Het is niet duidelijk of deze bewerking door Fauré zélf, of door een van zijn leerlingen is gemaakt. Deze derde versie ging op 6 april 1900 in première, waarbij Eugène Ysaÿe dirigeerde. De derde versie was de meest bekende versie van het Requiem, totdat Fauré’s originele manuscript voor kamerorkest werd ontdekt door John Rutter in de Bibliothèque nationale de France te Parijs in de jaren ’80.

In 1924 werd het Requiem op Fauré’s eigen begrafenis gespeeld. Het Requiem bereikte de Verenigde Staten pas in 1931 en het Verenigd Koninkrijk in 1936.

Opbouw

Het Requiem heeft een uitvoeringsduur van ongeveer 35 minuten. Het bestaat uit zeven delen:

  1. Introitus et Kyrie (d mineur)
  2. Offertorium (b mineur)
  3. Sanctus (Es majeur)
  4. Pie Jesu (Bes majeur)
  5. Agnus Dei en Lux Aeterna (F majeur)
  6. Libera Me (d mineur)
  7. In Paradisum (D majeur)

Tekst

De tekst van het Requiem is in het Latijn, behalve het Kyrie dat in het Oudgrieks is geschreven. Zoals toentertijd al normaal werd gevonden, heeft Fauré niet het Graduale en de Tractus toegevoegd. Daarnaast week hij af van de gebruikelijke opbouw van een requiem door geen Sequens (het Dies Irae) toe te voegen, behalve het laatste vers hiervan, het Pie Jesu. De teksten van het Introitus, het Kyrie, het Pie Jesu, het Agnus Dei en het In Paradisum werden tevens lichtelijk veranderd. Een Benedictus (vervolg op het Sanctus) werd niet toegevoegd. Uit de Orde van Teraardebestelling werden het Libera Me en het In Paradisum gebruikt.

De veranderingen aan het Offertorium waren ingrijpender. Aan het begin werd een “O” toegevoegd. De zinsnede “libera animas omnium fidelium defunctorum” (Bevrijd de zielen van alle gelovige overledenen) werd simpel verkort tot “libera animas defunctorum” (Bevrijd de zielen van de overledenen). Het “Libera eas” (Bevrijd hen) aan het begin van het volgende vers werd veranderd in “O Domine Jesu Christe, Rex gloriae, libera animas defunctorum”. Het derde vers wordt weggelaten. Aan het eind wordt “Amen” toegevoegd.

(bron: Wikipedia)

Voorproefje ?

Muziek begint op 1.59 min