Hans de Wilde

Wilde, Hans de 2011 grootToonkunst Winterswijk stond van 1997 tot 1 augustus 2015 onder leiding van dirigent Hans de Wilde. Daarna is Hans vertrokken naar Toonkunst Nijmegen.

Wij hebben met Hans geweldige muzikale jaren beleefd en prachtige concerten mogen geven. We danken hem voor de afgelopen fantastische jaren waarin wij met volle teugen van zijn muzikaliteit hebben mogen genieten. We feliciteren Toonkunst Nijmegen met het binnenhalen van een bijzondere dirigent.

Hans de Wilde heeft zijn opleiding gevolgd aan het Zwols conservatorium. Hij studeerde trompet (jazz) bij Jan Wessels, waarna hij als trompettist in veel formaties heeft gespeeld waaronder bigband Bodycheck. Daarna studeerde hij koordirectie bij Jos Vermunt en Jos Leusink. Hij behaalde zijn diploma in 1994. Hij volgde orkestdirectie bij Tilo Lehmann waarna hij ook lessen volgde bij o.a. Ed Spanjaard.

Al tijdens zijn studie dirigeerde hij het schoolkoor en -orkest in de Saint Nicolas Cantate van Benjamin Britten. Zijn repertoire bevat diverse stijlen door zijn brede opleiding. Hij is dirigent van Toonkunst Winterswijk, Cappella Bronckhorst en het Nijmeegs studentenkoor Alphons Diepenbrock.

Als dirigent werkte hij samen met o.a. Oliver Knussen en Reinhard Goebel (Musica Antiqua Köln)
Als zanger volgde hij lessen bij Marja Reinders en Margareth Beunders.
Hij is een bevlogen musicus die tijdens uitvoeringen het maximale uit de uitvoerenden weet te halen.