Die Jahreszeiten

Microsoft Word - standaard achtergrond flyer poster.docxZaterdag 31 Januari 2015, Jacobskerk, Winterswijk

Tijdens het concert wordt Toonkunst begeleid door  het Euregionaal Orkest en 3 professionele solisten, te weten:

Aanvang: 20.00 uur, kerk open 19.30

U kunt kaarten verkrijgen:

  • via het bestelformulier (kaarten liggen dan aan de kassa op naam voor u klaar)
  • bij de leden van het koor
  • Foto Lieverdink op het Weurden
  • aan de kassa van de kerk

Toegangsprijs:

  • 1e rang € 27,50
  • 2e rang € 20,-
  • 3e rang € 15,- (kijk hier voor meer informatie)

Die Jahreszeiten

Het muziekwerk Die Jahreszeiten is een oratorium van Joseph Haydn. Die Jahreszeiten is geschreven voor een groot klassiek orkest, meestal met een vierstemmig koor en drie solisten, die het landvolk vertegenwoordigen: Simon (bas), Lukas (tenor) en Hanne (sopraan). Die Jahreszeiten is opgedeeld in 4 delen: „De Lente“, „De Zomer“, „De Herfst“ en „De Winter“.

De bezetting van solisten is dus dezelfde als in Die Schöpfung. Haydn werd aangespoord tot het componeren van dit werk door het grote succes van zijn voorgaande oratorium, Die Schöpfung (1798), dat op dat moment in heel Europa opgevoerd werd. Baron Gottfried van Swieten, de beroemde Nederlandse hofarts aan het keizerlijke hof in Wenen die ook in Mozarts carrière een grote rol speelde, schreef voor beide werken het libretto. De tekst was zijn eigen vertaling in het Duits van delen van de Engelse gedichtencyclus The Seasons van James Thomson (1700-1748), van wie ook de tekst van het onofficiële Britse volkslied “Rule, Britannia!” afkomstig is.

Van Swieten verlegde de plaats van handeling echter naar het Oostenrijkse platteland en schetste in zijn luchtige relaas een geïdealiseerd beeld van het boerenleven, iets wat Haydn niet kon overtuigen. Het componeren viel Haydn zwaar, ten eerste door zijn langzaam zwakker wordende gezondheid en ten tweede doordat hij niet goed met Van Swietens tekst uit de voeten kon. Het kostte Haydn twee jaar om het werk te voltooien.

De première in Wenen op 24 april 1801 was weliswaar een succes, maar niet zo succesvol als de eerste uitvoeringen van Die Schöpfung drie jaar eerder. Ook in de jaren erna werd Die Jahreszeiten duidelijk minder vaak opgevoerd dan Die Schöpfung.

(bron: wikipedia)

Voorproefje?

Luister alvast naar dit prachtige en indrukwekkende werk in een uitvoering van Süddeutsches Madrigalchor en het Orchester der Ludwigsburger Festspiele onder leiding van Wolfgang Gönnenwein.

 Hanne: Helen Donath, soprano. Lukas: Adalbert Kraus, tenor. Simon: Kurt Widmer, bass.